izleti

Izleti na Zlatiboru

Zlatibor se u poslednjih petnaestak godina profilisao kao planina za jedan tip gostiju-za one koji vole graju urbanizovanog centra i provod, što po prirodi stvari ovu planinu čini manje atraktivnom za sve one koji žele miran odmor, daleko od buke i betona. Većina gostiju na Zlatiboru se ne pomeri dalje od oboda centra, Kraljevih voda, i zapravo ne upozna pravo srce ove planine.

Na sreću, ova planina je dovoljno velika i zanimljiva za sve. Za sve one koji čeznu za lepotom pitome planine, pašnjacima, šumarcima i potocima, Zlatibor pruža obilje mogućnosti. Od prelepih šetačkih staza, aktivnog odmora uz jahanje i paraglajding, do obilaska kulturno-umetničkih sadržaja.

Šta videti na Zlatiboru?

Vodice

Vodice su pejzaž koji prepoznajemo na mnogim razglednicama i reklamnim slikama Zlatibora. Nalaze se na desetak kilometara, magistralnim putem prema primorju. Ovaj predeo predstavlja netaknuti deo prirode, koji svojom lepotom očarava i naprobirljivije posetioce, zelenim travnatim tepihom pored krivudavog Crnog Rzava. Za vrelih letnjih dana pravo je uživanje biti na Vodicama, to je ipak ravan predeo pa ni duge šetnje nisu zamorne. Pored reke, u hladovini borova je sveže i na najvećim vrućinama.

Izletište kod Komša

Nalazi se na tri kilometra na putu ka železničkoj stanici Semegnjevo sa leve strane puta. Gostima je na raspolaganju veštačko jezerce za kupanje, teniski teren, kafe-bašta, teren za odbojku i badminton, mesto za roštilj, sunčanje i još mnogo toga. Sve to možda postoji na još mesta na Zlatiboru, ali ono što krasi ovo mesto i izdvaja ga od sličnih je sam Komša, čovek koji je svojim rukama i maštom uspeo da stvori čitav ambijent u kome se svako oseća kao kod kuće.

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi na pola puta prema ski centru Tornik. Ovo  jezero je po nastanku veštačko i nastalo je gradnjom brane. Oko jezera je idilična borova šuma koja leti predstavlja prijatan beg od vrelog sunca. Boja vode u jezeru je tamna zbog tamnog kamena koji se nalazi na dnu.

Vodopad Gostilje

Priča se da je selo Gostilje dobilo ime po izuzetnoj gostoljubivosti domaćina a danas je ono prava turistička atrakcija zahvaljujući vodopadu i sačuvanim vodenicama potočarama. Vodopad se nalazi u selu Gostilje i visok je oko 20 metara. Takodje, put niz padinu koja prati čitav tok potoka do ušća je lepo uređen sa dva mostića i pristupačan je svakome. Ovo je lep jednodnevni izlet za sve one koji vole da pobegnu u prirodu i seoski ambijent a u letnjim mesecima ovde je temperatura za vise stepeni niža i veoma je prijatno provesti dan pored vodopada jer se u neposrednoj blizini nalazi i restoran.

Udaljen je 32km od centra Zlatibora.

Muzej na otvorenom „Staro selo“  Sirogojno

Poseta selu Sirogojnu, koje se nalazi na tridesetak kilometara od centra Zlatibora,  je jedinstvena prilika za posetioce da vide kako je život izgledao na počeku 19. veka. Tokom ovog jednodnevnog izleta, osim prelepe prirode, može se videti kako je izgledalo nekadašnje tipično seosko domaćinstvo i svakodnevni život jer je sačuvano kompletno seosko pokućstvo, kao i autentični ambijenti. Ova stalna postavka na otvorenom takodje prikazuje i kako su domaćinstva bila organizovana, kako su privredjivala, kao i šta su sve stvarala. Više detalja o ovom jedinstvenom putovanju u prošlost možete naći ovde: http://www.sirogojno.rs/pocetna