staze za šetanje zlatibor

Pešačke staze na Zlatiboru

Za one koji vole šetnju, postoji veliki broj obeleženih staza, laganog i srednjeg intenziteta. Najčuvenija uređena šetačka staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

STAZA KAMALJ

Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh. Ova staza je skoro bez uspona i padova pa je pogodna za početnike.
Staza počinje kod Instituta Čigota. Staza može da se pređe za oko 25 min, a dugačka je u oba pravca (odlazak i povratak) 1600 m.

STAZA SPOMENIK

Ova staza je tipična staza a sa vrha se pruža prelep pogled. Prisutan je kontinuirani uspon od  10%, a najveći dostiže 20%. Staza počinje kod instituta Čigota i namenjena je osobama prosečne kondicije.

STAZA JEDINI BOR

Staza zdravlja se može preći za manje od sat vremena brzim hodom. Staza je dugačka u oba pravca 7,3 km i namenjena je osobama koje su u prosečnoj fizičkoj kondiciji. Staza počinje kod instituta Čigota.

Opšte karakteristike: Polazna tačka je kod instituta Čigota.

STAZA ČIGOTA

Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je namenjena osobama sa dobrom kondicijom. Staza polazi kod instituta Čigota i može preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2 km.

Pešačka staza Zlatibor – Čajetina

Staza počinje iz centra Zlatibora sa Kraljevog trga, pored crkve, Titove vile (odmarališta RTS-a) pa dalje preko Umine vode. Ukupna dužina: 4,2km

Pored ovih zvaničnih dobro obeleženih staza, turisti mogu izabrati i lagane šetnje nekom od mnogobrojnih stazica i puteljaka preko brda u svim pravcima.

Od kuće za odmor Vila Simonida do Umine vode, koja predstavlja polovinu staze, ima 15 minuta laganog hoda kružnim putem.